top of page

SAMOSTALNA IZLOŽBA JOSIPA WEISSENBERGERA „EXIT“

2005. GODINE

​OSVRT NA IZLOŽBU FOTOGRAFIJA
Josipa Weissenbergera

 
Autor je nadjenuo izložbi ime. EXIT.


Poznavaoci engleskog jezika prevest će riječ kao izlaz ili figurativno: IZLAZAK NA POZORNICU.

 

Koliko se god autorove godine otimaju srednjovječnosti, možda se s pravom nekima nameće pitanje - zašto tek sada s prvom izložbom, zašto se ona s razlogom nije dogodila davno ranije?
Bez dvojbe, autor je započeo savladavati zanat fotografije u ranom djetinstvu: korak po korak. Godinama je kao individualac, stvaralački i umjetnički sazrijevao. Danas je i fotograf i umjetnik.

Njegova samozatajnost, ukorijenjena u mentalitetu, odgoju i karakteru, bila je jača od njegove želje za isticanjem. Tako je, najdraže i najkvalitetnije izratke stvaralačkog svijeta, zadržavao u svojem kućnom arhivu.

Nakon silnih godina rada i stvaranja, njegova su svjesnost  i povjerenje u samoga sebe, nadjačali  zatomljenu samozatajnost. Autor hrabro izlazi pred lice javnosti,  spreman na vrednovanje, ocjenu i kritiku.

O fotografijama, o licu svoje izložbe , može govoriti sam autor.

On je prepustio da fotografije, umjesto njega govore same.

O naličju može govoriti ona druga strana: posjetitelji, prijatelji, ljubitelji fotografije, kritičari.

Neki kažu da je fotografija igra svjetlosti i papira.

Neki kažu da je to ovjekovječeni trenutak na foto papiru .

Neki kažu da je to isječak vremena i prostora propušten kroz objektiv zarobljen na papiru.

I koliko se god trudili da iskažemo definiciju fotografije, to je nemoguće.

Svaka fotografija, osim fizičkih, isijava i bogatstvo emocija različitih valnih duljina.

Uvijek imajmo na umu da je snimatelj daleko prije samog čina stvaranja fotografije, morao negdje otpočeti oblikovanje i stvaranje osjećaja za vizualnu dimenziju i motiv djelića fotografiranog svijeta.

Motivi koje je autor snimao, eksploatirani su i vodoravno i okomito. I čini se da nema više motiva koji bi mogli zainteresirati ni autora ni  publiku. Ali  to je varka.

Zaboravljamo jedno, da je pogled kroz objektiv  i odabir motiva ispod njega, posljednji čin prije aktiviranja otponca i otrgnuća vremena iz vječnosti. Sve se to dogodilo davno prije.
Otponac na fotoaparatu samo je posljednji čin odluke o otrgnuću trenutka vremena

I kad, se primakne oko prozorčiću fotoaparata, djelić zatečenog svijeta ispod objektiva, potpuno nas iznenađuje. On je drukčiji, bogatiji od svoje cjeline; on  šalje novu, unikatnu poruku.

I kad bi se približili, zapravo smo napravili veliki odmak od  svakidašnjeg, banalnog, uobičajenog, unaprijed  prepoznatljivog mikro svijeta.

Fotografija nije samo ovjekovječeni  isječak vremena. Nije samo igra svjetlosti na zatečenom motivu objektiva. Nije, u konačnici, samo projicirani proizvod na dvodimenzionalnom papiru.

Fotografija je nedvojbeno iskaz osobnosti, kumulativni sadržaj svih misaonih, intelektualnih, moralnih, senzibilnih i fizičkih osobina i percepcija snimatelja.

Fotografija je autorov stav prema životu, pozitivna energija stvaranja, način promišljanja, mentalitet, odgoj, temperament,  odgovor na iskrivljeni i nepravedni svijet koji nas okružuje. Ponekad je to radost, katkada srdžba na učinjenu nepravdu.

Čini se da autor najčešće uzima prirodu kao glavni motiv svojega fotografskog bilježenja.

A kada je i tako, na fotografiji uvijek osjećamo prisutnost duha čovjeka.

Kada uzima čovjeka kao motiv, uvijek je čovjek  središnji lik, nadređeni autoritet ali bez agresije, spreman na suživot sa prirodom i bićima u njoj.

Josip je autor čiji  podsvjesni odabir zabilježenih boja ne miluje samo oko, on njihovim poretkom šalje snažnu, emotivnu poruku.

Promatrajući fotografije zimskih motiva, teško je izbjeći vlastiti psihološki nadražaj hladnoće.

Boje proljeća šalju poruku nade. Ljeto otvara sakrivenu osobnost prirodi. Boje jeseni  pozlaćuju plodove misli  i osjećaja.

Ipak, fotografijama dominiraju bijela i plava boja; ponekad izdvojeno, ponekad izmiješano. I one su duboki podsvjesni izraz karakterističnog domoljublja izraženog bojom.

Autor se umjetnički pothranjuje motivima poigravanja svjetlosti vlastitom sjenom. Fokusiranjem zahvaća i naglašava tu dvojnost, vječitu ravnotežu u životnom poretku. Čini se da šalje poruku; kad se izgubi osjećaj za ravnotežnim stanjem, svijet ili njegovi sićušni dijelovi se, bez iznimke, ruše.

Zamjetno je, da autor i u novije vrijeme, iskrada motive života koje je u današnjem suvremenom svijetu teško pronaći. Obično su to motivi ljudi tradicionalnih običaja i ponašanja, njegovatelji starih zvanja i zanata naše slavonske  baštine  koja odumire u novostvorenom ambijentu tranzicije i globalizacije.  

Naše iskonske vrijednosti izmiču i umiru pred naletom tuđega, neprovjerenoga  ali agresivnog i vjerojatno neizbježnog.     

Iako se autor fotografijom vraća u prošlost, one  su  ipak u stvarnosti dokaz o ne odustajanju od vlastite vizije budućnosti. Josip neće, ne  treba i ne smije odustati; ovo je tek njegov javni prvijenac. Pred njim je blistava stvaralačka budućnost.

Josip  Weissenberger  je uvjerljivo u zreloj dinamici stvaranja fotografije ali i na početku javnog uspjeha.

Svijet ljubitelja fotografije, Josipa  Weissenbergera, javno podržava u njegovu zanosu i stvaranju fotografije.

Uz pregršt iskrenih želja  javno ga ispratimo na daleki put svjetlosti i papira.

 
Autor recenzije: Dragan Milec

bottom of page